©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Altın Tepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Altın Tepe
Türü:
Höyük
Rakım:
100 m
Bölge:
Ege
İl:
İzmir
İlçe:
Menderes
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Bulgurca Çayı batı kenarında alçak bir sırt üzerinde yer alan, tarih öncesine ait bir höyüktür. Höyüğün dolgu kalınlığı 6 m kadardır. Höyüğün hemen doğu kenarından İzmir-Aydın demiryolu geçmektedir. Höyük, doğu-batı yönünde uzanan ve doğuda dikleşerek demiryolunda biten bir profile sahiptir. Bu dik yamaçta bozulmuş çanak çömlek ve cüruf parçalarına rastlanmaktadır. Özellikle höyüğün doğu yamacının alt kesimlerinde içerisinde taş aletlerin de bulunduğu MÖ 3. binyıl malzemelerine bollukla rastlanmış, buluntu alanının 10 hektardan fazla bir alana yayıldığı gözlenmiştir. Batı düzlüklerde Demir Çağı yüzey buluntularına daha çok rastlanır [Tuna 1986: 215].
Yeri: İzmir il merkezinin güneyinde; Torbalı'nın kuzeybatısında; Cumaovası'nın kuşuçumu 3 km güneydoğusundadır. Höyüğün doğu tarafından yaklaşık 80 m uzağından; İzmir-Aydın tren yolu geçmektedir. Kodu R 5/11.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Höyüğün kuzeyinde Değirmen Çayı ile Deliboğan Çayı'nın birleşmesi ile oluşan Tahtalı Deresi (Bulgurca Çayı) höyüğün doğusundan geçmektedir. Bu derenin oluşturduğu dar vadide; alçak bir sırt üzerinde yer alan höyüğün kültür toprağı kalınlığının 6 m'yi bulduğu iddia edilmektedir. Höyük doğu-batı istikametinde uzanan dik bir kesite sahiptir [Kaptan 1999:res.1]. Yerleşmenin takriben 10 hektardan fazla bir genişlikte olduğu belirtilmektedir. Höyük günümüzde bağ olarak kullanılmaktadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye