©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Aşıtepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Aşıtepe
Türü:
Düz Yerleşme ve İşlik
Rakım:
550 m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Amasya
İlçe:
Suluova
Köy:
Dereağıl
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:
Geç Demir Çağı

     


Amasya il merkezinin kuzeybatısında, Suluova'nın ve Dereağıl Köyü'nün 800 m güneydoğusundadır. Kuzeybatısı, kuzeyi ve kuzeydoğusu oldukça derin vadilerle sınırlandırılmıştır. İlk olarak M. Özsait tarafından saptanmıştır. Burada Ş. Dönmez tarafından yapılan araştırmalarda yerleşmenin yamaçlarında çok sayıda çakmaktaşı alet ve yonga parçası ele geçirilmiştir. Ayrıca bu bölümde göze çarpan ve bir sur kalıntısı olduğu düşünülen uzun bir duvar kalıntısı, buranın bir kale niteliğinde olduğunu göstermektedir. Kalenin tepe kısmında ise yaklaşık 80x50 m boyutunda ve 5-7 m yüksekliğinde bir konisi bulunmaktadır. Toplanan çanak çömlek parçaları, İlk Tunç Çağı, Geç Demir Çağı, Hellenistik Dönem ve Roma Dönemi'ne aittir.
Yeri: Amasya il merkezinin kuzeybatısında; Suluova'nın ve Dereağıl Köyü'nün 800 m güneydoğusundadır. Aşıtepe ismi yöresel bir isimdir; araştırmacı tarafından verilmemiştir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yerleşme, Yassıçal Sırtları ile Keltepe'nin yamaçları arasındaki Tüllüçal Tepe'nin eteklerinden doğan Kanlıpınar Deresi'nin açtığı dar bir vadinin güneybatı kesimindedir. Doğu yamacı küçük bir dere tarafından kısmen yokedilmiştir. Buluntu dağılımına göre yerleşmenin boyutları verilmemektedir. Aşıtepe'nin bir atölye olarak tanımlanmasına yol açacak kadar çakmaktaşı bulgusunun yoğunluğu; yakın çevrede çakmaktaşı yatakları da aranmasını zorunlu kılmıştır. Bu amaçla yapılan yüzey araştırması sonucunda; Aşıtepe'nin yaklaşık 1 km güneydoğusunda; Aydoğanlar Mevkii'nde; bir çakmaktaşı tarlası saptanmıştır. Olasılıkla bu ocağın; Aşıtepe'de kullanılmış olduğu sanılmaktadır. Aşıtepe; yerleşmeye pek müsait bir konumda değildir. Altından geçen dere dışında; yakınında bir tatlı su kaynağının var olup olmadığı da bilinmemektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye