©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Iasos

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Iasos
Türü:
Düz Yerleşme ve Mezarlık Alanı
Rakım:
5 m
Bölge:
Ege
İl:
Muğla
İlçe:
Milas
Köy:
Kıyıkışlacık
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Klasik Arkaik Geometrik

     


Yeri: Muğla il merkezinin batı-kuzeybatısında; Milas'ın 31 km batısında; Kıyı Kışlacık Köyü'nün yanındaki antik Iasos kentinin olduğu yerdir. Ege Denizi kıyısında; Güllük Körfezi'ndeki küçük bir koyun bitimindedir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Yerleşme Küllük Limanı'nın yanındaki burnun üstündedir. Mezarlık alanı ise antik kentin dışındadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Kent ve mezarlık; 1960-72 yılları arasında D. Levi; bu tarihten 1984 yılına kadar C. Laviosa; 1985 yılından 2010 yılına kadar da F. Berti yönetiminde; İtalyan Atina Arkeoloji Okulu adına kazılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır. 2011 yılında Roma Tre Üniversitesi'nden M. Spanu başkanlığında yeni dönem kazılarına başlanmış, bu kazılar 2013 yılına kadar sürdürülmüştür. 201 ve 2017 yılında Milas Müzesi tarafından gerçekleştirilen kazılar, günümüzde A. Baldıran tarafından sürdürülmektedir.
Tabakalanma: Antik kentin içinde yapılan kazılarda, bu yerin İTÇ'den Bizans Dönemi'ne kadar hemen hemen kesintisiz bir yerleşim alanı olarak kullanıldığını gösteren buluntular ele geçmiştir. Kentin çeşitli yerlerinde Hellen öncesi döneme ait çanak çömlek parçaları ve taş aletlerin ortaya çıkışı, İTÇ'ye tarihlenenen bir yerleşimin varlığını ispatlamaktadır. Kent dışı mezarlık alanı ise, yine İTÇ'den başlayarak, Geometrik, Hellenistik ve Roma Dönemi'nde kentin ölü gömme alanı olarak kullanılmıştır.
Buluntular: Mimari: 1976 senesinde yapılan kazıda bir mabedin arka kısmı Klasik Dönem'e tarihlenmiştir [Clelio 1984:207]. S. Mitchell, Zeus'a adanmış ve kutsal hediye alanı olarak kullanılmış tapınağın 5. yüzyıla ait olduğunu ve bu yapının Hellenistik Dönem'de doğuya doğru genişletildiğini belirtmiştir. Çanak Çömlek: Mitchell, 1978 yılında yapılan çalışmalarda İasos'taki Geometrik Dönem mezarlık alanının genişletildiğini ve burada Geometrik malzeme ele geçtiğini söylemiştir [Mitchell 1979:338]. Tanrı Zeus'a adanmış ve kutsal hediye alanı olarak kullanılmış olan tapınağın döşemesinin altından Orientalizan ve Arkaik dönemlere ait seramikler ve siyah figürlü, üzerinde Karca yazıt bulunan bir destekli krater bulunduğu bildirilmiştir. 1961-62 yıllarındaki kazı çalışmalarında İasos kuyusunda, kapalı kaplar, 2 adet hydria, 1 adet tahrip edilmiş boyundan kulplu amphoranın bulunduğu bildirilmiş ve bunlar MÖ 870-800 yıllarına tarihlenmiştir [Özgünel 2006:31]. Figürin: 1976 senesinde açığa çıkarılan mabedin taş döşemesinin altında Arkaik ve Erken Klasik Dönem'e tarihlenen figürinler bulunmuştur [Clelio 1984:207].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye