©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Nervan Tepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Nervan Tepe
Türü:
Höyük
Rakım:
415 m
Bölge:
Güneydoğu Anadolu
İl:
Şırnak
İlçe:
Silopi
Köy:
Kavallı
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


Silopi İlçesi'ne bağlı Kavallı Köyü'nde yer alan höyüğe, Silopi yol ayrımından 7 km güneybatıya doğru giderek ulaşılır. 210x400x16 m ölçülerindeki höyüğün üzerinde özellikle de güneybatısında çok sayıda defineci çukuru tespit edilmiştir. Kuzeydoğu kesimi modern mezarlık alanı olarak kullanılmaktadır. Seramik, yoğun seramik cürufu (özellikle güney kesiminde), ezgi taşı, geç dönem pipo parçaları ve çakmaktaşı önemli buluntular arasındadır. Seramikler, kazı bezemeli Amuk B, Neolitik Çağ, az sayıda Halaf, Obeid, Son Kalkolitik, MÖ 3. binyıl lokal metalik mallar (?), MÖ 2. binyıl depolama küpleri, Habur ve Demir Çağı örnekleri olarak gruplanabilir [Kozbe 2006b:296].
Yeri: Şırnak il merkezinin güneyinde; Silopi İlçesi'nin 7 km güneybatısında; Kavallı Köyü sınırları içinde yer almaktadır. Algaze'nin araştırmasında Nervan yanındaki tepe olarak; G. Kozbe'nin araştırmasında Nervan (Nehirvan) olarak isimlendirilmiştir.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Şurik Deresi'nin doğu kıyısındaki yerleşme; Takyan Tepe'den 3 km uzaklıktadır. Höyük doğu-batı yönünde 210 m; kuzey-güney yönünde ise 400 m ölçülerindedir; 16 m yüksekliğindedir. Doğusundan köy yol geçmektedir. Höyük; Silopi Ovası'ndaki birikinti dalgalanmaları üzerine oturmaktadır. Yöredeki yerleşmeler; su kaynaklarının olduğu yerlerde yoğunlaşmaktadır. Ayrıca; yaz kış akan nehir ve çayların yakınlarındaki alçak teraslar da; yerleşmeye müsaittir. Bu terasların; nehir tabanlarından yüksekliği; 4 ile 15 m arasında değişmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye