©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Oymaağaç Höyük

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Oymaağaç Höyük
Türü:
Höyük
Rakım:
285 m
Bölge:
Karadeniz
İl:
Samsun
İlçe:
Vezirköprü
Köy:
Oymaağaç
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:

     


Yeri: Samsun İli, Vezirköprü İlçesi'nin kuş uçumu 7.5 km kuzey-kuzeybatısında, Oymaağaç Köyü'nün 500 m batısındadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Höyük, Orta Anadolu'dan (Boğazköy) gelen ve Karadeniz'e (İkiztepe) doğru devam eden antik yol üzerinde yer almaktadır. Höyük, yaklaşık 200x180 m boyutunda ve 20 m yüksekliğindedir. Vezirköprü Ovası'nın en büyük yerleşmesidir. Ilıman iklimin hakim olduğu, verimli topraklar açısından zengin, çevredeki ormanlarda yaşayan av hayvanları ve su kaynaklarına yakın bir bölgede yer alır [Czichon-Yılmaz 2014:339].
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: Höyük, 1970 yılında J.A. Dengate tarafından gerçekleştirilen yüzey araştırmasında saptanmıştır. Höyükle ilgili ilk bilimsel veriler Vezirköprü bölgesinde 1972 ve 1973 yıllarında yüzey araştırması yapan U.B. Alkım'dan elde edilmiştir. Alkım tarafından höyükte gerçekleştirilen inceleme sonucunda İTÇ II-III, Geç DÇ ve Hellenistik Dönem'in yanı sıra OTÇ'ye işaret eden çanak çömlek parçaları bulunmuştur. 2005 yılında Uşak Üniversitesi'nden R.M. Czichon ve Berlin Freie Üniversitesi'nden J. Klinger başkanlığında yüzey araştırmalarına başlanmıştır. 2007 yılında ise kazı çalışmaları başlatılmıştır [Czichon-Yılmaz 2014:340].
Tabakalanma: Bugüne kadar yapılan çalışmalar sonucunda Oymaağaç Höyük'ün Kalkolitik Çağ'dan Demir Çağı'nın sonuna kadar kesintisiz bir şekilde iskan edildiği anlaşılmõştır. Hellenistik ve Roma Dönemi'nde höyüğün doğu yamaçları mezarlık olarak kullanılmıştır [Czichon-Yılmaz 2014:340].
Buluntular: Mimari: 2006 yılında R.M. Czichon tarafından yürütülen yüzey araştırmasında detaylı bir çalışma yapılmış ve toplanan malzemeler değerlendirilmiştir. Demir Çağı çanak çömleklerine höyüğün tepesinde ve yamaçların üst kısımlarında bol miktarda rastlanmıştır [Czichon 2008:188-189]. Erken DÇ'ye ait veriler oldukça kısıtlıdır. Bu döneme ait kalıntılar, tek odalı evlerden oluşmaktadır. Hitit Dönemi mimari kalıntıları kısmen kullanılmaya devam edilmiştir. Çok sayıda çukur açığa çıkartılmıştır [Czichon-Yılmaz 2014:340]. Çanak Çömlek: Bugüne dek bulunan çanak çömleklerin tümü DÇ'ye tarihlenen çukurlarda ele geçmiştir. Bu çanak çömlekler, içinde bulundukları çukurla (STÇ tabakasının hemen üzerinde yer alan) aynı malzemeden yapılmıştır. Çark yapımı, mat renkli STÇ malları ve açkılı Orta DÇ ve Geç DÇ çanak çömleklerinin aksine bu çanak çömlekler el yapımıdır [Yılmaz 2014:72]. Erken DÇ'ye ait çanak çömlekler, perdahlı, bazen kazıma bezekli, siyah-kahverengi veya kırmızı boyalı mallardan oluşmaktadır [Czichon-Yılmaz 2014:341].
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye