Bu blokta arama/sorgulama yapabilmek ve bir yerleşmeye, yerleşme grubuna, yapı veya anıta ya da bir mağaraya ait kaynağa ulaşmak için, ilgili herhangi bir sözcüğü (ya da sözcükleri), “Anahtar Sözcük” yazısının sağındaki boş alana yazıp, en alttaki “Ara” düğmesine basmanız yeterlidir. Bu sorgu size, bir yayının tüm alanlarında birden arama yaparak, kaynakça bilgilerine ulaşmanızı sağlayacaktır (Bu arada bir kahve molası verebilirsiniz ;-)). |
Bu blokta yayınların farklı bilgileri üzerinden arama/sorgulama yapabilirsiniz. Kaynağın arkeoloji ya da mağarabilim üzerine ve/veya kitap ya da makale olmasına göre arama/sorgulama yapabileceğiniz gibi;
• yazar (ya da yazarların) soyadına,
• kaynağın basım tarihine (4 haneli yıl olarak),
• makale ya da kitabın adına (ya da bazı kelimelerine),
• yayınevi, editör, çevirmen gibi bilgileri içeren yayın bilgisine,
• basım yerine,
• kaynağın diline ve hatta
• yayında sözü edilen bölgeye göre arama/sorgulama yapabilirsiniz.
Bir kaynağın bilgilerine, birden fazla sorgu ölçütü ile (yazar soyadı, makale başlığından bir kelime, basım yılı vd.) ulaşmayı hedeflediğinizde, alanlardan istediğiniz kadarını doldurabilir ve en alttaki “Ara” düğmesine basıp arama/sorgulama sonuçlarına ulaşabilirsiniz. |
– “Yayın Arama Makinesi” ya da liste sayfasında, üstte sağdaki “kısaltmalar” bağlantısında TAMK’ta kullanılan kısaltmalar konu başlıklarına göre, açıklamalarıyla beraber belirtilmiştir. Özellikle birçok süreli yayında kısaltma kullanıldığı için bu sayfaya bakmanızı tavsiye ederiz.
– TAMK’ta kullanılan veri tabanı alanları küçük ve büyük harflere duyarlı değildir. Arama/sorgulamalarınızda büyük ve küçük harf kullanmanız etkili olmayacaktır. Türkçe dışındaki dillerde, yazar soyadından arama yapıyorsanız, lütfen büyük harf “İ” kullanmayınız. Diğer yandan, eğer aradığınız yazar soyadı, kitap vd. alanlardaki kelimelerde Türkçe karakterler varsa (İıĞğŞşÖöÜü) ve bunlara ulaşamıyorsanız, bu karakterlerin yerine "@" işaretini koyarak arama/sorgulama yapabilirsiniz (ÖZBAŞARAN, M. -> @ZBA@ARAN, M. gibi).
– Arama/sorgulama yaparken lütfen virgül, tire, iki nokta gibi noktalama işaretlerini kullanmayınız.
– “Yazar” adları, soyadları başta olacak şekilde, önadlarının sadece ilk harfi kullanılarak girilmiştir. Yazar adına göre arama/sorgulama yapmanız gerektiğinde bu duruma dikkat etmeniz gerekmektedir. Örneğin, KUBAN, D.; DİRİMTEKİN, F.; MÜLLER-WIENER, W.; MELLAART, J. gibi… Aynı şekilde “Yayın Bilgisi” alanındaki editör ve çevirmenlerde de adın sadece baş harfi kullanıldığı için, aramalarınızda soyad kullanmalısınız.
- “Tarih”e göre ya da kaynak bilgilerinden bir alanın eksikli bir bölümüyle arama yapmak isterseniz “>”, “<"(büyüktür ve küçüktür işaretleri), tarih aralıkları için “...” (tarihlerin ortasında üç nokta) karakterlerini kullanabilirsiniz. Örneğin, >1950 yazarak 1950’den sonra basılmış kaynaklara ulaşabilirsiniz. “2005...2007” yazarak 2005 ile 2007 arasındaki yayınları görebilirsiniz.
– Özel isimler, farklı kaynaklarda, değişik şekillerde kullanılmış olabilir. TAMK oluşturulurken, mevcut kaynaktaki yazım esas alındığı için arama/sorgulamalarınızda farklı kullanımları göz önünde bulundurmanız ve değişik yazılışlarla da arama/sorgulama yapmanız yararlı olacaktır. Örneğin, Troia, Troya, Troy, Truva gibi…
– “Basım Yeri” alanında, Türkiye'de bulunan kentlerin adları Türkçe, diğer kentlerin adları İngilizce olarak yazılmıştır. Eğer, kaynağın basım yerine göre arama/sorgulama yapacaksanız, bu durumu dikkate almanız gerekmektedir.
Yeni bir arama yapmak için ise, en alttaki sol ok sizi “Yayın Arama Makinesi”ne götürecektir.
|
- Arama/sorgulama sonucunda *yayın listesine ulaştığınızda karşınıza önce “Basım Tarihi” ardından da “Yazar”a göre sıralanmış bir listeyle karşılaşacaksınız (Bu arama/sorgulama, erişmek istediğiniz yayın sayısına bağlı olarak uzun sürebilir). Daha ileri tarihlileri (sonraki 40 kaydı) görmek için sayfanın altındaki sağ oku tıklamanız yeterlidir.
- “Yeni Yayın Ekle” düğmesine tıklayarak TAMK’ta bulunmayan ve bulunmasının gerekli olduğunu düşündüğünüz bir kitabı ya da makaleyi veri tabanına ekleyebilirsiniz. Eklenen yayınlar, belirli aralıklarla yapılacak olan güncellemelerle beraber, kontrol edilerek kaynakçaya dahil edilecektir. Bu işlemi yaparken, kimlik bilgileri bölümündeki siyah ile belirtilen alanlar -gerektiğinde size ulaşabilmemiz için- doldurulması zorunlu alanlardır (Bu alanlardan herhangi birinin boş bırakılması durumunda, katkınız dikkate alınmayacaktır).
– Listedeki her yayının sağındaki simgeye tıklayarak, yanlış olduğunu bildiğiniz/düşündüğünüz kaynak bilgilerine yeni karşılıklar önerebilirsiniz. Önerileriniz belirli aralıklarla yapılacak olan güncellemelerle beraber, kontrol edilerek işleme alınacaktır. Bu işlemi yaparken, kimlik bilgileri bölümünde siyah ile belirtilen alanlar -gerektiğinde size ulaşabilmemiz için- doldurulması zorunlu alanlardır (Bu alanlardan herhangi birinin boş bırakılması durumunda, katkınız dikkate alınmayacaktır).
– Parantez içinde verilmiş yayın adları, ilgili kitap ya da makalenin henüz yayınlanmamış olduğu anlamına gelmektedir. Bu, özellikle tezlerde sıklıkla karşılan bir durumdur. |