Veri tabanlarımızda üç ayrı blokta arama/sorgulama yapabilirsiniz.

Tüm Veri Tabanlarında Arama (Arkeolojik+Mağara)
Bu blokta iki ayrı biçimde arama/sorgulama yapabilirsiniz:

1. Bir yerleşme, yerleşme grubu ya da bir mağaranın bilgilerini, herhangi bir sözcükle (ya da sözcüklerle) aramak/sorgulamak istiyorsanız, "Ara" düğmesinin solundaki boş alana sözcüğü yazıp düğmeye basmanız yeterli. Bu arama tüm dönemsel bilgiler içinde arama yapıp yerleşme kayıtlarına ulaşmanızı sağlayacaktır.

2. Eğer, bir yerleşme, yerleşme grubu ya da bir mağaranın bilgilerine, farklı sorgu ölçütleri ile (Yerleşme/Mağara Türü, Araştırma Yöntemi, Bölge vd.) ulaşmak istiyorsanız, "ayrıntılı arama sayfası" bağlantısındaki "Yerleşme/Mağara Arama Makinesi"yle arama ve sorgulamalarınızı yapabilirsiniz.


Arkeolojik Veri Tabanlarında Arama

Bu blokta 5 ayrı biçimde arama/sorgulama yapabilirsiniz:

1. Bir yerleşme ya da yerleşme grubunun bilgilerini, herhangi bir sözcükle (ya da sözcüklerle) aramak/sorgulamak istiyorsanız, "Ara" düğmesinin solundaki boş alana sözcüğü yazıp düğmeye basmanız yeterli. Bu arama tüm dönemsel bilgiler içinde arama yapıp yerleşme kayıtlarına ulaşmanızı sağlayacaktır.

2. Eğer, bir yerleşme ya da yerleşme grubunun bilgilerine, farklı sorgu ölçütleri ile (Yerleşme Türü, Araştırma Yöntemi, Bölge vd.) ulaşmak istiyorsanız, "ayrıntılı arama sayfası" bağlantısındaki "Yerleşme Arama Makinesi"yle arama ve sorgulamalarınızı yapabilirsiniz.

3. "Duyarlı Türkiye Haritası" üzerindeki illerden birine tıklayarak o ildeki yerleşmelere ulaşabilirsiniz.

4. Herhangi bir çağ içerisindeki (Paleolitik/Epipaleolitik, Neolitik vd.) bir yerleşmeye/yerleşme grubuna ulaşmak istiyorsanız, o zaman da, zıplayıp-hoplayan çağ telefonlarından bir tanesiyle arama yapabilirsiniz.

5. 14C veri tabanı içinde arama yapmak istiyorsanız iki ayrı seçeneğiniz var:

a. Radyokarbon analizi yapılmış örneklerin bulunduğu yerleşmelere ulaşmak için "14C Yerleşme Veri tabanı" bölümündeki Yerleşme adı, Bölge, İl, İlçe, Köy gibi alanlara sorgu sözcüğünüzü yazarak -eğer varsa- o yerleşmenin 14C örneklerinin listesini alabilir; ardından listedeki yerleşme isimlerine tıklayarak o yerleşme(lerin)nin arkeolojik bilgilerine ulaşabilirsiniz.

b. Eğer ki laboratuvar numarasına ya da örnek türüne göre arama yapmak isterseniz "14C Örnek Veri tabanı" bölümünde gerekli yerleri doldurarak radyokarbon analizlerine ulaşabilirsiniz. Ayrıca tarih aramaları için ">","<", tarih aralıkları için "..." karakterlerini kullanabilirsiniz. Örn: ">5000" yazarak 5000'den büyük uyarlanmamış GÖ tarihlerini, "5000...8000" yazarak 5000 ile 8000 arasındaki uyarlanmamış GÖ tarihlerini bulabilirsiniz.


DİKKAT: Bizans Marmara Bölgesi Envanteri'ndeki yapı aramalarını YALNIZCA zıplayıp-hoplayan "Bizans Cep Telefonu"ndan yapmalısınız. "Tüm Veri Tabanlarında Arama" bölgesinde ve "Arkeolojik Veri Tabanlarında"ki genel aramalardan Bizans yapı verilerine ulaşamazsınız.



Mağara Veri Tabanında Arama

Bu blokta 3 ayrı biçimde arama/sorgulama yapabilirsiniz:

1. Bir mağaranın bilgilerini, herhangi bir sözcükle (ya da sözcüklerle) aramak/sorgulamak istiyorsanız, "Ara" düğmesinin solundaki boş alana sözcüğü yazıp düğmeye basmanız yeterli. Bu arama tüm bilgiler içinde arama yapıp mağara kayıtlarına ulaşmanızı sağlayacaktır.

2. Eğer, bir mağaranın bilgilerine, farklı sorgu ölçütleri ile (Mağara Türü, Derinlik, Bölge vd.) ulaşmak istiyorsanız, "ayrıntılı arama sayfası" bağlantısındaki "Mağara Arama Makinesi"yle arama ve sorgulamalarınızı yapabilirsiniz.

3. "Duyarlı Türkiye Haritası" üzerindeki illerden birine tıklayarak o ildeki mağaralara ulaşabilirsiniz.

Bu üç bloğun altında ise Paleolitik/Epipaleolitik Çağ, Neolitik Çağ, Kalkolitik Çağ, İlk Tunç Çağı, 14C-Radyokarbon, Mağaralar, Yunan-Roma ve Bizans Dönemi'ne dair temel bilgileri görebilir ve bu envanterlerin klasörlerinde yer alan makalelerin PDF dosyalarına ulaşabilirsiniz.
Hepsi bu! Kolay gelsin...