©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Ayvacık Düdeni

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Ayvacık Düdeni
Türü:
Dikey Mağara
Rakım:
m
Derinlik:
-228 m
Uzunluk:
1822 m
Bölge:
Ege
İl:
İzmir
İlçe:
Ödemiş
Köy:
Gölcük

     


Yeri: Ödemiş İlçesi'nin Subatan Yaylası ve Ayvacık Yaylası arasında kalan tepeler silsilesinin dibinde yer almaktadır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Günümüzde aktif olan düdene kışın kar ve sel suları girmektedir. Mağara ağzının boyutları yaklaşık 2x2 m'dir. 2 m'lik inişten sonra sağ taraftaki kol izlenerek ilk inişin başına gelinmektedir. Mağaranın yapısı; döşeme yapıldığı takdirde; ipin çesitli noktalarda sürtünmesine yol açmaktadır. Bu yüzden mutlaka sürtünme yastığı ve hortum kullanılmalıdır. Mağara; dikey başlayıp -120 m'lerde yataylaşmaktadır. Yataylaşan kısımda yürüyerek ilerlemek mümkündür. Burada birçok cadı kazanı bulunmaktadır. Bunlar duvarlara tutunmak ve baca geçişi yapmak suretiyle geçilebilmektedir. -228 m sifonla son bulmaktadır. Fransız mağaracı Wolozan ve ekibi tarafından yapılan araştırmalarla yeni kollar eklenerek mağara 1822 m uzunluğa erişmiştir [Wolozan 1993:3].
Araştırma Tarihçesi: 1988 yılında BÜMAK; 1997-99 yıllarında DEÜ-MAK tarafından araştırılmıştır. 1992 D. Wolozan ve ekibi tarafından araştırılarak yeni kollar eklenmiştir.
Bulgular: BÜMAK tarafından yapılan araştırmada; ilk inişin başında büyük sivrisineklere ve örümceklere rastlandığı ve farklı yarasa türleri gözlendiği belirtilmektedir.


Liste'ye