©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Kıyıköy

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Kıyıköy
Türü:
Yatay Mağara
Rakım:
45 m
Derinlik:
+10 m
Uzunluk:
365 m
Bölge:
Marmara
İl:
Kırklareli
İlçe:
Vize
Köy:
Kıyıköy

     


Yeri: Vize İlçesi'nin 31 km; Tekirdağ'ın İlçesi olan Saray'ın da 29 km kuzeydoğusunda bulunan Kıyıköy'ün 2 km güneyinde; Karadeniz'e akan Büyük Kurudere'nin sağ üst yamacında yer alır. Kıyıköy Mağarası'na; Saray-Kıyıköy veya Vize-Kıyıköy yollarıyla gidilebilir. Kıyıköy'den Kastro'ya giden yol; mağaranın bulunduğu Büyük Kurudere'nin yukarı bölümünden geçer. Buradan da dere içinde denize doğru 15 dakikalık yürüyüşle vadi tabanından 25 m yukarıda yer alan mağaraya ulaşılmaktadır.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Kıyıköy Mağarası çevresi; Istranca Masifi'nin içerisinde Eosen kireçtaşları kontağına yakın bir noktada; Eosen içinde gelişmiştir. Vadi tabanından 25 m yukarıda kalan mağara; fosil-yarı aktiftir. Büyük bir bölümü kuru olan mağaranın; orta kesimlerinden itibaren tavan ve yan duvarlardan damlayan ve sızan sular küçük bir yeraltı deresi oluşturmuşlardır. Geriye doğru akan bu sular; yer yer küçük sığ gölcükler meydana getirmektedir.
Araştırma Tarihçesi: MTA tarafından araştırılan mağaranın haritası çizilmiştir.
Bulgular: Mağaranın en karakteristik yaşam formunu mağara kelebekleri ve yarasalar oluşturmaktadır. Yarasalar küçük bir grup halinde giriş kısmında yaşarken, kırmızı ve kahverengi kelebekler mağaranın tüm bölgelerine dağılmıştır. Yaz dönemi araştırmasında mağarada yuva yapan Miniopterus schreibersii, Rhinolophus blasii ve Rhinolophus euryale türü yarasalar tespit edilmiştir. Ayrıca araştırma boyunca rastlanan tek Myotis emarginatus türü de bu mağarada kaydedilmiştir. İlk defa tespit edilen Porrhomma convexum ve Mitostoma gracile türü örümceklerle birlikte mağarada yedi adet omurgasız türüne de rastlanmıştır.


Liste'ye