©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Koyunbaba

Çizimler için tıklayın...


Fotoğraflar için tıklayın...

maps
Koyunbaba
Türü:
Yatay Mağara
Rakım:
140 m
Derinlik:
-15 m
Uzunluk:
532 m
Bölge:
Marmara
İl:
Kırklareli
İlçe:
Merkez
Köy:
Koyunbaba

     


Yeri: Kırklareli'nin 15 km güneybatısında bulunan Koyunbaba Köyü'nün 3 km kuzeyinde; Kayalı Barajı'ndan gelen Teke Deresi'nin sağ yamacında yer alır. Kırklareli'nden Kayalıköy'e giden yolun 9. km'sinde; Teke Deresi'nden Koyunbaba'ya ayrılan stabilize yolun üzerindedir.
Yapısal Özellikleri ve Oluşumu: Koyunbaba; Eosen kireçtaşında; belirgin bir fay hattı üzerinde oluşmuş fosil bir mağaradır. Üç girişi olan mağaranın ana girişi vadiden 20 m yüksekte; ikinci giriş ana girişe oranla +13 m ve üçüncü giriş ise +5.5 m yüksektedir. Başlangıçta kuzeybatı-güneydoğu yönünde gelişen mağarada; orta kesim ikinci girişin olduğu yerden itibaren yön değiştirip; kuzey-güney doğrultusunda oluşum göstermektedir. Yön değiştirdiği yerde genişliği 50x60 m; tavan yüksekliği 30 m'yi bulan büyük bir çöküntü salonu gelişmiştir.
Araştırma Tarihçesi: Mağara MTA tarafından araştırılıp; haritası çizilmiştir.
Bulgular: Mağaradaki en belirgin canlı topluluğu yarasalardır. Büyük bir koloni oluşturan ve hemen hemen mağaranın her tarafında bulunan yarasalar; ana girişin biraz ilerisindeki küçük odacıklarda ve büyük çöküntü salonunda daha da yoğunlaşmıştır. Buna bağlı olarak da bu kesimlerde guano yığınları oluşmuştur.


Liste'ye