©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Kilisetepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Kilisetepe
Türü:
Höyük
Rakım:
20 m
Bölge:
Marmara
İl:
Çanakkale
İlçe:
Eceabat
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Son

     


Çanakkale il merkezinin kuzeybatısında; Eceabad'ın yaklaşık 500 m güneyinde; Maydos Kalesi olarak bilinen doğal yükseltinin üzerindedir. Büyük bir tepedir. Esas konisinin 25-30 m yüksekliğinde; 250 m çapında olduğu bildirilmektedir. Ayazma olarak isimlendirilen tatlı su kaynağı tepenin hemen kuzeybatı bitimindedir. Höyüğün üstünde yer alan Ortaçağ Kalesi; 1. Dünya Savaşı sırasında yıkılmıştır. M. Özdoğan'ın 1982 yılında gerçekleştirdiği yüzey araştırmasında; yüzeyinden Kumtepe I b evresinden (Son Kalkolitik Çağ sonu) Troya VI sonuna kadar tabakaların var olduğunu ortaya koyan çanak çömlek parçaları toplanmıştır. Bazı çakmaktaşı yongaların daha da eskiye ait olabileceği bildirilmektedir. Kodu H 2 / 1. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Maydos Kale olarak da bilinen bu höyük Çanakkale il merkezinin kuzey-kuzeybatısında; Eceabat İlçesi'nin içinde yer alır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Modern yerleşme tarafından kısmen tahrip edilmiş olan bu höyük; yaklaşık 250 m çapında ve 25-30 m yüksekliğindedir. Höyüğün kuzeybatısında Ayazma olarak adlandırılan tatlı su kaynağı vardır. Höyüğün üzerinde; Çanakkale Savaşı sırasında tahrip edilmiş olan Ortaçağ kalesi bulunur. Yerleşme üç yönde dağlarla; kuzeyde ise denizle çevrili çanak şeklindeki bir ovaya kurulmuş olan bu Eceabat İlçesi'nin tümüne hakim konumdadır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye