©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Tell Dhahab / Altıntepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Tell Dhahab / Altıntepe
Türü:
Höyük
Rakım:
220 m
Bölge:
Akdeniz
İl:
Hatay
İlçe:
Reyhanlı
Köy:
Merkez
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Çanak Çömlekli

     


Yeri: Antakya il merkezinin güneydoğusunda; Reyhanlı İlçesi'nin 1.7 km güneydoğusunda yer almaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: 200 m çapında; 10 m yüksekliğinde yuvarlak biçimli orta boyutta olan Tell Dhahab veya yeni adıyla Altıntepe Höyüğü Amik Ovası'nda yer alan yerleşme yerlerinden biridir. Güneydoğusunda askeri bölge; kuzeyinde Tell el Cüdeyde yerleşmesi vardır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı: 1933 yılında Braidwood yönetiminde saptanan höyükte; 1938'de aynı bilim adamı tarafından kısa süreli ve sondaj niteliğinde bir kazı yapılmıştır. Kazı; tepenin kuzey yamacında 4 m genişliğinde 22.5 m uzunluğunda basamaklı açma ile başlatılmıştır. Bu basamaklı açmada tepenin en üstünden 8 m derine kadar höyüğün tabakalanması ortaya çıkarılmıştır. 1995 yılında A. Yener başkanlığında Doğu Bilimleri Enstitüsü'nün Amuk Ovası'nda başlattığı kazı ve araştırma projesi çerçevesinde Tell Dhahab'da profil çizimi gerçekleştirilmiştir [Yener et al. 1996a:49].
Tabakalanma: Tabakalanma saptanamamıştır; ancak karışık bir şekilde Amik Ovası'nın genel kültür silsilesinin A; F ve H evrelerine ait buluntular ele geçmiştir. Olasılıkla ana toprağa da inilmemiştir.
Buluntular: Mimari: Braidwood'lar A evresine konan tabakadaki mimari öğelerden; buluntularının karışık çıkmasından dolayı bahsetmemektedir. Bir fırın kalıntısı; duvar parçaları ve tabanlar bu tabakaya ait olabilir. Çanak Çömlek: Olasılıkla en alt kısımda Amik A evresini temsil eden kaba basit; koyu yüzlü açkılı maldan ve banyo astarlı baskı bezekli maldan çanak çömlek parçaları bulunmuştur. A evresinde; daha çok kaba mutfak kaplarında kaba basit mallar; kum; mika ve bitkisel katkılı hamur kullanılmıştır. Hamur rengi olarak özde siyah; cidar kenarlarında ise turuncu devetüyü; daha az sayıda açık sarı; kirli turuncu kahve/devetüyü renginin var olduğu bildirilmektedir. Yüzeyleri genellikle ıslak sıvazlama ile düzeltilmiş çok azı kabaca açkılanmıştır. Olasılıkla hamurunun rengi yüzeyde de görülmektedir. Bu maldan oval gövdeli çömlekler daha çok sayıda üretilmiştir. Ayrıca derin kaseler; dışa dönük ağızlı yüksek boyunlu çömlekler gibi değişik biçimler de bulunmaktadır. Bezemeli olanları çok azdır. Ağız kenarında kabartma halka bezemeli gibi süslemeli kaplar da vardır. Koyu Yüzlü Açkılı çanak çömlekler ilk grup gibi elde biçimlendirilmişlerdir. Hamurları daha çok mika katkılı; daha az saman katkılıdır. Hamur özleri siyah renktedir. İyi pişirilmiştir. Hamur rengi ise genelde kurşuni kahve devetüyü rengindedir. Yüzey rengi olarak grimsi kahverengi; çok koyu devetüyü; kirli sarımsı devetüyü; koyu gridir. Çoğunlukla dik kenarlı içe dönük ağızlı derin kaseler bu maldan üretilmiştir. Yaka boyunlu çömlek; sığ çömlek; dar ağızlı çömlek gibi biçimlerde vardır. Dar ağızlılar ve yayvan biçimli çanakların sayıca fazla oluşu Tell Dhahab'ın Amik Ovası'nda yer alan diğer A evresi yerleşme yerlerinden farklı bir özelliğidir. Gene olasılıkla banyo astarlı bezekli maldan da çanak çömlek parçaları bulunmuştur. Yontma Taş: Çok sayıda okucu olabilecek özelliklere sahip uçlar vardır.
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme: Tell Dhahab'da yeniden başlayan araştırmalarla; daha önceden tam saptanamayan tabakalanma ve Amik Ovası A evresi sorunu açıklığa kavuşacaktır.


Liste'ye