©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Hanay Tepe

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Hanay Tepe
Türü:
Höyük
Rakım:
92 m
Bölge:
Marmara
İl:
Çanakkale
İlçe:
Merkez
Köy:
Araştırma Yöntemi:
Kazı
Dönem:
Klasik

     


Çanakkale il merkezinin güneydoğusunda, Ezine'nin yaklaşık 20 km kuzeyinde, Çanakkale-Ezine karayolunun doğu yakasında, Kara Menderes'in bir kolu olan Kemerdere'nin kuzeyinde yer alır. Hanay Tepe'de üç ana tabaka saptanmıştır ve alttan üste doğru B, C ve A harfleriyle isimlendirilmiştir. B tabakası İlk Tunç Çağı'na tarihlendirilir ve B1 ve B2 olarak iki yapı katı altında incelenir. C tabakası Troya VI-VII dönemine, A tabakası ise Klasik Dönem'e aittir. En üstte Bizans Dönemi mezarlarına rastlanılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: Çanakkale il merkezinin güneydoğusunda; Ezine'nin yaklaşık 20 km kuzeyinde; Çanakkale-Ezine karayolunun doğu yakasında; Kara Menderes'in bir kolu olan Kemerdere'nin kuzeyinde yer alır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Hanay Tepe Kemerdere Vadisi'nin Menderes Ovası'na açıldığı yerde; bir sırtın ucundadır. Tarihöncesi buluntular Antik Thymbra kenti olduğu sanılan yerleşmenin güney yamacındadır. Güney-güneybatısından Kemer Deresi akmaktadır. Dereyle höyük arasından Alexandria Troas'a ve Geyikli'ye giden karayolu geçmektedir. Üzerinde bulunduğu sırtın kuzeydoğu kesiminde ise TİGEM (Tarım İşleri Genel Müdürlüğü) tesisleri bulunmaktadır. Günümüzde tahribatın kısmen de olsa devam ettiği gözlenmektedir.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye