©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi


Selimpaşa

Çizimler için tıklayın...

maps

Fotoğraflar için tıklayın...

Selimpaşa
Türü:
Höyük
Rakım:
10 m
Bölge:
Marmara
İl:
İstanbul
İlçe:
Silivri
Köy:
Selimpaşa
Araştırma Yöntemi:
Yüzey Araştırması
Dönem:

     


İstanbul-Tekirdağ arasında, Selimpaşa Köyü'nün 3 km kadar batısında, bir derenin ağzındaki doğal yükseltinin üzerinde bulunan höyük D. French tarafından tespit edilmiştir. Buluntuların hemen hemen hepsi Troya I evresi çanak çömleği ile benzerlik göstermekte, ancak çark yapımı olan tek bir parça French tarafından kurşuni renkli olarak tanımlanmıştır. M. Özdoğan bu parçanın her ne kadar Troya VI'dan itibaren görülen "Gri Minyan" malların hatırlatmakta olsa da -höyükte o döneme ait olabilecek başka parçalara rastlanmadığından- Klasik Çağ'a ait olabileceğini belirtmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanmış tescilli arkeolojik sit alanları listesinde yer almaktadır.
Yeri: İstanbul il merkezinin batısında; Silivri İlçesi'ne bağlı Selimpaşa Kasabası'nın yaklaşık 3 km batısında yer alır. Trakya Bölgesi'nde Marmara Denizi kıyısında yer alan büyük höyüklerden biridir. Güneyinden İstanbul-Tekirdağ karayolu geçmektedir. Karayolu ve höyük arasında Selimpaşa'ya giden tali yol paralel olarak uzanmaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Selimpaşa'nın batısında; Kavaklı ve Kocadere'nin döküldüğü küçük bir koy vardır. Höyük; koyun batısındaki Kavaklı Deresi'nin doğu yakasında; derenin ağzındaki doğal bir yükselti üzerinde bulunur. Tepenin batı etekleri dik; doğu ve güney yamaçları hafif eğimlidir. Günümüzde batı ve doğusunda bulunan modern yerleşim tarafından tehdit edilmekteyse de; İstanbul Arkeoloji Müzesi tarafından sit alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.
Tarihçe:
Araştırma ve Kazı:
Tabakalanma:
Buluntular:
Kalıntılar:
Yorum ve tarihleme:


Liste'ye