©Türkiye Arkeolojik Yerleşmeleri - TAY Projesi





Hamaylıtarla / Buruneren


Çağlar Haritalar Fotoğraflar
Neolitik
İTÇ


Haritalar Hamaylıtarla / Buruneren

Türü:
İşlik
Rakım:
0 m
Çap:
m - Yön:

Bölge:
Marmara
İl:
Tekirdağ
İlçe:
Şarköy
Köy:
Kızılcaterzi

Tahribat :
Maden/Ocak - Tarım - Dikkat

TAYEx:
Gidildi - 18/6/2000

Tescil Durumu:
Tescilli
Tescil Tarihi:
5/4/1991
Tescil No:
874
Tescil Derece:
2
Tescil Kurumu:
Edirne KK
Tescil Kadastro:
     


Yeri: Tekirdağ il sınırı içinde; Şarköy'ün yaklaşık 17 km batısında; Kızılcaterzi Köyü'nün yaklaşık 5-6 km doğusundadır. Kızılcaterzi-Kavakköy yolunun hemen kuzeyinde; eski kireç ocağının yanında yer almaktadır. Şarköy-Gelibolu sınırında; Marmara Denizi'ne bakan dağların yamacında; Buruneren Çiftliği'nin sınırları içindedir. Tekke Tepe olarak bilinen yükseltinin 1 km güneybatısında; "Kireç ocağı" olarak adlandırılan mevkinin de batısında bulunan atölye ve yerleşmeden oluşmaktadır [Özbek 2000:1]. Günümüzde işletilmeyen kireç ocağı höyüğün yamacından başlayp batıya doğru; yola paralel olarak uzanmaktadır.
Konumu ve Çevresel Özellikleri: Marmara Denizi'ne hakim bir konumda bulunan atölyenin kuzey kesiminin yakınında bir tatlı su kaynağı yer almaktadır. Bu su kaynağı yerleşmenin içinden geçerek yüzeyi iki parçaya bölen dereyi oluşturmaktadır. Atölye alanı 80x80 m boyutlarında ve 100 m yüksekliğindedir. Yoğun tarım faaliyetleri nedeniyle üstteki kültür tabakalarının bir kısmı tahrip olmuştur [Özbek 2000:1].
Tahribat Açıklama: Yerleşme; kireç ocağının bulunduğu kayalık yükseltiye dayanmış bir höyük görünümündedir fakat yoğun tahribattan dolayı şekli büyük oranda bozumuştur ve boyutları tam olarak tespit edilememektedir. Kireç ocağının yarattığı tahribatın yanı sıra; höyük anayol ve ocağın yanından geçen bir tali yol tarafından kesilmiştir. Yüzeyi ise ekili durumdadır [TAYEx 18.6.2000].
Tescil Bilgisi: Çınar Çeşme - Burnueren Çiftliği Antik Yerleşim Alanı adıyla tescil edilmiştir. (ASAL)


Liste'ye